De KOERSbus komt naar Herentals

Op woensdag 14 juli houdt de KOERSbus halt op de Grote Markt in Herentals. Dit imposante wielermuseum-op-wielen is helemaal ingericht in het teken van het wereldkampioenschap wielrennen dat in september in Vlaanderen plaatsvindt.

De KOERSbus brengt de geschiedenis van het WK, de (Belgische) wereldkampioenen en de Belgische WK-gaststeden. Zo kunt u zich laten verrassen door tekst, video en opvallende collectiestukken zoals koersfietsen, truien en memorabilia.

De KOERSbus is gratis te bezoeken van 10 tot 13.30 uur. De bus is voor een groot deel rolstoeltoegankelijk en er is ook een zoektocht voor kinderen in verwerkt.

Bovendien krijgt de KOERSbus dit jaar een Rik Van Looy-tintje. De organisatie 'Les Amis de Paris-Roubaix' en het stadsbestuur maken van de gelegenheid gebruik om op 14 juli een huldiging te houden voor onze Keizer van Herentals.

Wilt u meer lezen over Rik Van Looy? Sinds 28 juni kunt u voor 7,5 euro 't Is Rik – Hommage aan de Keizer kopen aan de balie van de dienst toerisme en cultuur (Grote Markt 35) en bij Café Sportlokaal Druyts (Grote Markt 30). Dit collector's item ter ere van Rik Van Looy bevat artikels, columns en uniek beeldmateriaal, zorgvuldig samengesteld door Bart Lamers en Thijs Delrue en vormgegeven door Jules Van Loven. Centraal daarbij staat het belang van Rik Van Looy voor het collectieve geheugen van Herentals.

De feestmarkt keert dit jaar terug

Door de versoepelingen van de coronamaatregelen heeft de Herentalse Marktvereniging samen met het stadsbestuur besloten om op vrijdag 9 juli terug een feestmarkt te organiseren. De feestmarkt gaat door van 8 tot 12.30 uur, zoals de normale vrijdagmarkt.

De Herentalse Marktvereniging heeft verschillende attracties voorzien. Zo zal de reus 'Jef van de markt' zijn intrede doen en een levend standbeeld krijgt een plaats op de Grote Markt.

Voor de allerkleinste komen dan weer een ballonplooier en karikatuurschilder hun kunsten brengen aan de kruising van het Hofkwartier met de Augustijnenlaan. Verder zijn er een gratis zwiermolen en viskraam op de Augustijnenlaan ter hoogte van de toegangsweg aan het Begijnhof.

Ook worden er voor 2250 euro krasloten uitgedeeld. De winnende loten hebben een waarde van 10 euro. Daarmee kan de winnaar iets aankopen bij de aanwezige marktkramen. Let op: de krasloten van 10 euro zijn enkel op deze editie van de feestmarkt geldig.

Door de moeilijke omstandigheden het voorbije jaar wordt er dit jaar bovendien geen inschrijvingsgeld voor deelname gevraagd aan de markthandelaars.

Stadsloket gesloten op 22 juli

Op 22 juli zijn het stadsloket en de dienst burgerzaken uitzonderlijk gesloten omwille van technische redenen. U kunt die dag het stadsloket wel telefonisch bereiken, maar er kunnen geen afspraken plaatsvinden.

Wijziging in briefwisseling van Diftar

Diftar nodigt momenteel burgers, bedrijven en andere belastingplichtigen uit om een voorschot te storten. Van dat voorschot worden verscheidene afvalkosten gehouden.

Denk maar aan het kilogramtarief en de maandelijkse vaste kost.
Sinds 1 juli 2021 is er echter een verandering in de briefwisseling. Er wordt namelijk niet langer een tweede herinneringsbrief verstuurd. De procedure ziet er nu als volgt uit:
1. Indien u 21 dagen na het ontvangen van de betalingsuitnodiging nog geen betaling heeft doorgevoerd, verstuurt Diftar een herinneringsbrief.
2. Vervolgens krijgt u 21 dagen de tijd om het voorschot alsnog over te maken.
3. Als er na het vervallen van deze betalingstermijn van de herinneringsbrief nog geen betaling ontvangen wordt, worden de containers niet langer geledigd. Ook werkt de toegangspas van de ondergrondse containers niet langer.

Bijkomende plaatsen kinderopvang baby's en peuters in Herentals

De Vlaamse regering maakte iets meer dan 27 miljoen euro vrij voor nieuwe plaatsen voor kinderopvang van baby's en peuters. Ze wil daarmee vooral nieuwe plaatsen creëren in gemeenten waar de nood het hoogst is. Herentals kwam in aanmerking voor tien nieuwe plaatsen:

• Zes plaatsen voor inkomenstarief trap 2A zijn toegekend aan kinderdagverblijf De Zandkapoentjes in Morkhoven
• Vier plaatsen voor inkomenstarief trap 2A zijn toegekend aan kinderdagverblijf De Speelboom in Herentals

Luchtopnames met drone in Herentals

Momenteel vinden er in Herentals luchtopnames plaats met een drone. Deze opnames gebeuren binnen het wettelijke kader van verschillende stadsprojecten. Om de hinder voor buurtbewoners te minimaliseren, wordt een lichte drone ingeschakeld. Meer informatie over de stadsprojecten volgt later.  Foto Rabbits/ N.